En pulsklocka hjälper dig att nå träningsmålen!

Eftersom jag alltid pratar om hur himla bra det är att träna med pulsklocka, har jag nu fått frågan om jag inte kan skriva ett inlägg om vad det är som gör det så roligt att träna med träningsklocka och hur man gör för att komma igång.

Det som mäts blir gjort

Jag tillhör dem som tror på att det som mäts blir gjort. Jag älskar att mäta och följa upp resultat, minst lika mycket privat som på jobbet. Mina träningsrundor mätte jag långt innan det fanns pulsklockor att tillgå:

Tillhör du kanske dem som minns den fina gamla telefonkatalogen som fanns i varje hem för många år sedan? I den fanns även de Gula sidorna som också innehöll kartor över traktens tätorter. Med hjälp av sytråd mätte jag upp längden på mina rundor på dessa kartor. Jag visste precis i vilka gathörn mina kilometermarkeringar låg. Ett vanligt armbandsur gjorde det enkelt att hålla reda på kilometertider, hastighet och förbättringar.

Bättre kvalitet på träningen med pulsklockan

För ca 15 år sedan införskaffade jag min första pulsklocka, en Polar. Gissa om jag blev biten?! Det allra mest geniala tyckte jag var att jag nu kunde träna med fokus på pulsen. Därför var det inte längre lika viktigt hur fort eller hur långt jag sprang, utan klockan mätte snarare hur länge jag tränade på vilken pulsnivå.

Jag tillhör dem som lätt pressar mig för hårt, vilket leder till skador och återkommande sjukdomar. Med pulsklockan lärde jag mig när det var dags att bromsa och när jag skulle gasa. Och för den som snarare tar det lite för lugnt och aldrig pushar sina gränser, får hjälp av pulsklockan att hitta rätt nivå.

Så även om det egentligen är mindre fokus på ”resultatet”, hjälper klockan till att hålla reda på att du tränar så effektivt som möjligt för att nå dina mål.

Med eller utan pulsband

Idag är ju träningsklockorna mycket mer avancerade, har inbyggd GPS och synkar automatisk med träningsappar i mobilen. Det finns otal varianter av klockor. Vissa har ett pulsband som man bär runt bröstkorgen, medan andra mäter pulsen direkt på armen, vilket jag föredrar (eftersom jag är ganska bekväm av mig och det blir en sak mindre att hålla reda på).

Skapa strukturer som stödjer din träning

När man vill förändra saker i sitt liv och ge sig själv goda förutsättningar att lyckas, är det viktigt att skapa strukturer som stödjer de nya rutinerna. Jag tycker att en träningsklocka är en sådan stabil struktur som hjälper dig att lyckas. Du kommer igång med träningen, chansen ökar att du håller fast i din nya rutin och når dina träningsmål.

I och med att klockorna nuförtiden enkelt synkar med träningsappen i mobilen, triggar det också igång vårt samlar- och spelbeteende. Man vill ju gärna nå upp till målen man satt upp och triggas att förbättra sina ”score”.

Du väljer ju också själv vilka mål du vill sätta upp: Kaloriförbrukning, kilometertid, pulsnivå, träningsmängd, antal steg osv. Allt följer du enkelt i appen. När du kommit igång lär du dig snart hur du kan lägga upp personliga träningsprogram och hur träningsklockan bäst stöttar just dig i din träning.

Fördelar med träningsklocka

  • Du kommer igång med din träning
  • Du kan enkelt sätta upp träningsmål och följa dem
  • Klockan påminner dig när det är dags att träna
  • Motiverande att se hur du ”samlar” steg, träningspass, förbrukade kalorier osv
  • Klockan ger dig något att fokusera på under träningen (så känner du inte hur jobbigt det är…)
  • Genom att hålla kolla på pulsen ser du till att träna lagom hårt

Idag tränar jag med en Garmin Forerunner 235, en klocka i ”ekonomiklass”, men med alla funktioner jag behöver. Hjälp att välja klocka kan du få här.

Du hittar fler tips för att komma igång med träningen här.

Utvald bild: Pixabay

Dela gärna: