Flow – en illusion eller meningen med livet?

Jakten på flow, detta magiska, nästintill gudomliga tillstånd av lätthet och kreativitet. Lycka, och kanske till och med meningen med livet?

Häromdagen skrev jag ett inlägg på Instagram om flow. Men jag känner att det finns så mycket mer att säga om flow och jakten på detta eftersträvansvärda och mytomspunna tillstånd. Det tycks kunna förvandla våra liv och kanske till och med ge livet mening. Därför får det även bli ett längre inlägg här.

Jag är ständigt på jakt efter flow – fri tillgång till energi, handlingskraft, skaparkraft och lust. Min prestation är som allra bäst när jag är i flow. Samtidigt som det känns enkelt, blir det svåra och nästintill omöjliga möjligt i flow.

Och det är väl framförallt känslan av flow jag jagar. En känsla av mening och en nästan euforisk lätthet i vardagen. Har du upplevt flow vet du nog vad jag talar om, även om det kan vara svårt att sätta ord på detta undflyende tillstånd.

Vad är flow?

Flow är ett närmast magiskt tillstånd när allt flyter på, utan någon känsla av motstånd. Plötsligt är förutsättningarna perfekta, du upplever inga hinder eller begränsningar. En vällustig känsla av kontroll, en perfekt balans mellan utmaning och förmåga.

Begreppet flow har ”uppfunnits” och beskrivits av psykologiprofessorn Míhály Csíkszentmihályi. Men fenomenet har väl alltid funnits, ofta förknippat med konstnärligt skapande eller idrottsprestationer. När någon fullständigt uppslukas av en uppgift och kan utföra nästan övermänskliga prestationer. Inte så konstigt att det ibland beskrivs som ett gudomligt tillstånd, där våra sinnen får tillgång till gudomliga krafter utanför oss själva.

Flow är förknippat med den aktivitet du utför, och när du blir buren av flow kan du uppleva att du tappar tidsuppfattningen. Din uppmärksamhet och koncentration på uppgiften är total. Det du gör känns meningsfullt och tillfredsställande.

När det gäller idrott talar man ofta om att ”vara i zonen”. Man har övat, tränat och förberett sig länge. När det väl gäller som mest går man in i ett tillstånd där man inte behöver tänka, tvärtom blir tankarna ett hinder som står i vägen för den optimala prestationen. Aktiviteten utförs i ett tillstånd av flow.

Hitta ditt Ikigai

Men de flesta av oss är ju inte elitidrottsmän som förbereder sig i åratal för att kunna prestera på topp när det gäller som allra mest. Vi är nöjda om vi kan uppleva flyt, flow och lätthet i vardagen. Om vi hittar en sysselsättning som ger mening och förhoppningsvis ett visst mått av lycka i vardagen.

I japanskan finns ett uttryck, Ikigai som ligger nära begreppet flow. Men ikigai innefattar också en ”metod” eller modell för hur vi når denna ”sweet spot” i tillvaron:

Ikigai är din anledning till att gå upp morgonen och som jag förstår konceptet, anledningen till att du finns till. Är man som jag lagd åt det andliga hållet kan man föreställa sig att det någonstans i skapelsen finns ett kraftfält, den magiska skärningspunkten där det du älskar att göra, det du är bra på, det värde du kan ge till världen och vad du kan få betalt för möts i gudomlig harmoni. En position där jag är menad att befinna mig för att uppfylla mitt syfte i världen och själv uppleva mening och tillfredsställelse. Kort sagt – meningen med livet.

Min jakt på flow

Jag kan väl utan överdrift säga att jag har haft väldigt dåligt med flow i mitt liv under alldeles för lång tid nu. Kanske är det därför jag är närmast besatt av att uppnå det.

Jobbet, familjen, hälsan, kärleken och ekonomin har bjudit på motstånd och motgångar. Inget har gått av sig själv. Varje litet steg, varenda dag har inneburit ansträngning, hårt arbete och frustration. Jag har på kort tid skiljt mig (vilket i och för sig på många sätt tagit obegripligt lång tid), flyttat, tvingats byta jobb två gånger och därmed också fått söka jobb.

Att vara tvungen att kämpa så har såklart tärt på krafterna, vilket inneburit att också hälsan tagit stryk. Trötthet, oro och förkylningar i en aldrig sinande ström. Till sist har det ju också påverkat ekonomin. En ond cirkel till synes utan slut.

Fast besluten att hitta flow igen

Men, jag har jobbat på. Fast besluten att hitta tillbaka till ett flow, där jag känner att jag befinner mig på rätt plats, där jag och mina förmågor kommer till sin rätt och vardagen är om inte lugn, så åtminstone lite mer harmonisk och balanserad.

Jag har jobbat på kort och på lång sikt. Väl medveten om att utan min hälsa och min energi kommer jag ingen vart. Därför har jag prioriterat träning, yoga, återhämtning, näringsrik mat och att omge mig med människor som stärker mig och ger mig energi. Energitjuvar har jag obarmhärtigt städat bort.

Men jag har också gjort mina timmar i terapi. Kanske inte med tanke på att skapa mer flow i mitt liv, men med siktet inställt på att hitta tillbaka till mitt liv, så som jag vill leva det. Och jag har gjort stora förändringar, vilket också inneburit motstånd.

Och ändå har det hela tiden varit något som saknats. Jag har inte känt den där gnistan som får mig att jobba dygnet runt med en idé eller ett projekt.

En nyfunnen känsla av flow

Men så har slutligen någon hänt. Den senaste tiden har jag allt oftare känt att jag faktiskt befinner mig i flow. Ibland bara för några korta ögonblick, ibland som en tsunami som sköljer över mig och tar bort alla hinder i min väg. Något har skiftat. Vad är det som har hänt?

Mål ger mening

I slutet av augusti satt jag en lördag tillsammans med en väninna och gjorde upp planer för sista tertialet, dvs vad som skulle hända de fyra sista månaderna fram till årsskiftet. Kick-off skrev jag ambitiöst i kalendern.

Efter långa och livliga diskussioner om vad som var viktigt för oss, vad vi mår bra av och vad vi önskar oss av livet framöver, tog våra planer form. Ska jag vara helt ärlig så var detta inte ett arbete som startade där och då, utan vi hade en liknande träff i december 2018, med en avstämning någon gång i mars i år. Men nu följde vi upp och reviderade våra planer och kanske framförallt – jag lyckades konkretisera mina mål.

Och frågar du mig, så är det just målen som tänder gnistan som möjliggör flow. Det är inte så att jag inte haft mål tidigare, men nu blev de mer konkreta och framförallt är jag på en plats där jag känner mig mer redo.

Mål ska ju vara ”stora och håriga”, men det är också viktigt att de är autentiska. Att de slår an något inom mig, nästan som en förälskelse (ja, nu tar jag kanske i, men jag älskar verkligen utmanande och inspirerande mål).

Men mål innebär också att ett ”gap” uppstår – skillnaden mellan verkligheten idag och den önskade verkligheten. Och det är väl egentligen här man vill ha och faktiskt nästan behöver flow?

Efter vår kick-off tyckte jag mig ha bilden ganska klar över både nuläge och målsättning. För mig är det viktigt att formulera mål för prestationen, dvs saker som jag kan påverka. Vad sedan slutresultatet blir är ofta utom min kontroll. Men något gnagde fortfarande, det fanns för många luckor där jag inte kunde se hur jag skulle kunna stänga gapet.

Visionen är större än målet

En annan av mina fina väninnor räddade mig. Vi träffades och fikade. Till synes en fikastund bland många andra. Egentligen var det väl hon som var i behov av pepp och stöd, någon som lyssnade. Men hur det nu var så fick hennes situation mig att se min egen situation på ett annat sätt. Hon ställde enkla, men kloka och starka frågor som fick mig att se saker på ett nytt sätt. Plötsligt skymtade jag mitt ikigai. Varför hade jag inte sett det innan?

När bilden av framtiden blev tydlig, en vision som ändå kändes realistisk och på djupet autentisk, började flow strömma. Innan jag visste ordet av hade jag vidtagit en rad åtgärder som förde mig närmare visionen. Och för varje litet framsteg är det som om kraften i flow ökar. Mentala hinder smulas sönder framför mina ögon. Nu gäller det att surfa på vågen. Här vill jag vara, i flow.

Vägen till flow

Min väg tillbaka till flow har varit krokig och lång. Jag hoppas du inte behöver vänta så länge. Men även om det skulle dröja är det värt jobbet och värt att vänta på.

Mina tips för mer flow i vardagen

Mitt grundtips är att tänka som en idrottsstjärna (som om jag vet hur de tänker…).

  1. Lägg mycket krut på att formulera en vision om var du vill vara, hur ditt liv ska se ut. Om 5 år, om 4 månader, om 3 veckor och om 2 dagar…
  2. Vilka hinder finns? Mentala och praktiska. Våga gå en match med dina mentala hinder.
  3. Hur stänger du gapet mellan verkligheten idag och din vision? Gör en plan. En sida i ett anteckningsblock eller en flik i Anteckningar på telefonen räcker bra. Vet du inte vad som krävs för att stänga gapet, berätta om din dröm för andra och när du minst anar det är det någon som har svaret. Eller så upptäcker du själv svaret medan du berättar om det.
  4. Prioritera din hälsa. Träna, ät näringsrikt, meditera, sov och umgås med människor som ger dig energi.
  5. Städa ut energitjuvar eftersom de stoppar flödet av flow. Var skoningslös. Vissa energitjuvar kan vara svåra att bli av med på kort sikt, öva då på att acceptera nuläget.
  6. Stäng av mobilen då och då.
  7. Lita på processen. Fokusera på det som du kan påverka. Tids nog kommer resultatet.

May the flow be with you!

Här har jag skrivit mer om sökandet efter en meningsfull väg i livet.

Utvald bild från Pixabay.com

Dela gärna: