Hitta min egen väg – meningen med livet…

Ja, det är väl målet som ger vägen mening. När jag inte vet vart jag är på väg, känns livet motigt och meningslöst. Kan jag hitta min egen väg? Finns det ens en väg som är ”min”? Och hur vet jag vad som är min väg i livet?

Nu står jag inför, eller snarare står mitt uppe i, stora omvälvande förändringar i livet – jobb, boende och kärlek. Utan fast jobb, med ett provisoriskt boende i en för liten lägenhet och utan romantik i sikte. Därför är allt uppe till utvärdering med nya val av inriktning och prioriteringar. Dags att finna meningen med livet…

Välja en riktning som skapar flow

Då vänder jag mig till en av mina inspirationskällor – Oprah Winfrey. Jag har läst hennes bok The path made clear och nu ska jag försöka bena ut syftet med att jag finns här på jorden och hur jag bäst ska förvalta det syftet. Boken lovar också att den kan hjälpa mig att finna rätt riktning. Det kan jag verkligen behöva! Jag har hittills varit mästare på att välja vad jag inte vill och låtit det styra mitt liv.

Jag gillar tanken med att det finns ett högre syfte med varje människas liv här på jorden. Och när vi finner det och lever i enlighet med det upplever vi flow. Japanerna kallar det visst ikigai – den magiska skärningspunkten där det du älskar att göra, det du är bra på, vad världen behöver och vad du kan få betalt för möts i gudomlig harmoni.

Kan man tjäna pengar på det som är roligt?

Jag har väl hittills varit ganska bra på att göra vad jag är bra på och få betalt för det. Jag har haft utmanande och stimulerande jobb med bra lön. Men några av dem har varit roliga, jag har upplevt glädje och flow, medan andra känts mer som nödvändigt ont för att kunna försörja mig och min familj. Idag önskar jag att jag kunde sätta fingret på vad som skiljer de roliga från de mindre roliga jobben. Min sysselsättning behöver vara något som ger mig energi, något som är roligt och känns meningsfullt samtidigt som jag är bra på det så att någon är beredd att betala för det.

Så vad är jag bra på? Vad ger mig energi? Nu blir det svårare. Jag tycker om och stimuleras av utveckling (definierat som förändring till det bättre) och jag får min energi av framtida målsättningar. Där många andra ser problem, ser jag lösningar och möjligheter. Jag tycker om och tycker själv att jag är bra på att stötta andra människor i att hitta och utveckla sin potential. Det finns nog en liten inneboende lärare i mig som älskar att undervisa och dela med mig av kunskap. Samtidigt som jag hela tiden söker ny kunskap, alltid nyfiken på om det finns en ännu bättre lösning.

Har du funderat på vad du är bra på? Vad det är i din sysselsättning som du tycker om, eller inte tycker om? Vad ger dig energi? Finns det utrymme i din tillvaro för dina passioner? Vad brinner du för? Kanske kan vi inte alla arbeta med och ha vår försörjning i vår passion, men finns det sätt att ändå skapa utrymme för passion och känslan av flow i ditt liv?

PS. Jag kom just på att jag upplever flow när jag sitter här och skriver. Vad ska jag göra med den insikten?

Bild: Kaboompics

Dela gärna: