Sharing is caring – träna löpning tillsammans!

Jag har inte alltid tränat, tvärtom, under perioder i livet har det på grund av förkylningar, ryggont, barn, jobb och stress varit dåligt med träning. Men, när jag väl tränat har löpningen alltid varit min No 1 go-to-destination för träning: Lättillgängligt, tillfredsställande, flexibelt, effektivt och ångestdämpande. Listan med löpningens alla fördelar kan lätt göras lång.

Tränar gärna ensam

Jag har också alltid tyckt om att springa ensam, utan att behöva anpassa sig till någon annan eller några tider att passa. Jag tycker om att det är jag, min kropp, min andning och min vilja som tränar tillsammans. När det går lätt kan jag trycka på, springa fortare och/eller längre. När det går tungt kan jag borra ner huvudet, gå in i mig själv och anpassa hastigheten exakt så mycket som behövs.

Svårt att komma igång

Men för några månader sedan förändrades något. Jag kämpade för att komma i form till Göteborgsvarvet, men hade kommit igång alldeles för sent med träningen eftersom att jag ständigt fick göra träningsuppehåll på grund av envisa förkylningar.

Träna mot ett gemensamt mål

På en konfirmationsfest cirka en månad före loppet träffade jag några andra som också skulle springa Varvet. De verkade vara på ungefär samma nivå som jag. Efter att suttit och pratat löpning hela kvällen kom vi överens om att ses och springa tillsammans redan följande dag.

Längre distanser lättare tillsammans

Nu var det dags att försöka springa lite längre sträckor. Själv hade jag svårt att samla mental styrka att springa längre än en mil. Det gällde inte att försöka springa fort, utan att vänja kroppen vid att springa under längre tid.

Vi träffades i vackra Skrylle utanför Lund. Hade jag vetat hur milrundan där ser ut hade jag nog tvekat. Herregud! Jag vill inte avskräcka någon, men vilka backar! Men tillsammans tog vi oss runt 15 km (de andra sprang i ärlighetens namn 19 km, men jag lyssnade till min kropp och nöjde mig med 15 km).

Springa i prattempo

För mig var det en helt ny upplevelse att springa i prattempo. Så inspirerande, trevligt och roligt! Löpningen fick verkligen en helt ny dimension. Samtalet, att lära känna nya människor och att utbyta träningstips och erfarenheter under själva löprundan tog bort fokus från det jobbiga. Och så roligt att glädjas tillsammans efter väl genomförd träning!

Vi bestämde snabbt att fortsätta ses och springa några gånger till tillsammans inför Göteborgsvarvet. Samtidigt fortsatte jag att träna själv ca 2-3 ggr i veckan. Pass då jag mer fokuserade på fart, intervaller och att pressa mig själv både fysiskt och mentalt. Men för de längre löppassen passar det mig perfekt att köra dem tillsammans med mina nya löparkompisar.

Tillsammans mot nya mål

Vi klarade Göteborgsvarvet alla fyra. Nu har vi bestämt att försöka behålla kontinuiteten i löpträningen genom att ses minst varannan helg och köra mördarmilen i Skrylle tillsammans. En perfekt morot under veckans ensampass som hjälper mig att hålla uppe träningsdistansen. Så lätt att falla tillbaka på bekväma 7 km rundor i behaglig comfort zone. Dessutom har våra gemensamma löpträningar blivit en trevlig social aktivitet att se fram emot.

Fördelar med att löpträna tillsammans:

  • Träningen blir av
  • Lättare att hålla ett lagom långdistanstempo när man har någon att prata med under löpningen
  • Man får massor med goda råd, träningstips och erfarenheter på köpet
  • Det är roligt!

Våga prova – det är utanför din comfort zone det händer…

Dela gärna: