Hur hänger personlig utveckling ihop med hälsa och träning?

Hur hänger intresset för hälsa och träning ihop med personlig utveckling egentligen? När jag startade Feelpinkbyanna var tanken att jag skulle skriva om personlig utveckling och om att vilja förändra sitt liv. Det vill säga hur man själv kan ta ansvar för hur livet utvecklar sig och ta egna initiativ till positiva förändringar.

När jag nu hållit på ett tag noterar jag att det jag skriver handlar mycket om hälsa och träning. Så hur hänger personlig utveckling ihop med träning och hälsa?

Vad betyder personlig utveckling?

Det är väl egentligen en buddhistisk idé att inget är beständigt, allt är förgängligt och det enda vi kan veta helt säkert är att inget kommer fortsätta vara precis som nu. Dvs både vi själva och vår omgivning förändras ständigt. Det kan vi inte göra något åt. Men vi kan påverka hur vi själva förändras. Genom att göra medvetna aktiva val har vi möjlighet att förändra våra liv.

Positiv förändring genom aktiva val

Jag vill definiera utveckling som positiv förändring. Så när vi göra aktiva val för att förändra våra egna liv i positiv riktning handlar det om personlig utveckling. När vi aktivt väljer ett annat beteende och andra känslor kan vi själva skapa positiv förändring i våra liv, vi utvecklas.

Personlig utveckling kan såklart innebära olika saker för olika människor. Jag föreställer mig att personlig utveckling är förändringar som för oss närmare våra mål i livet, något som gör vårt liv rikare. Och ett rikare liv betyder ju olika saker för olika människor. Har du funderat på vad som skulle göra att du upplevde att du hade ett rikare liv? Mer pengar, bättre relationer, ett roligare jobb, bättre balans mellan jobb och fritid eller kanske bättre hälsa?

Oavsett vad du vill uppnå är det viktigt att starta med att fundera på vad du vill uppnå – vad har du för mål med din personliga utveckling? Och var befinner du dig idag i förhållande till målbilden, dvs hur ser ditt nuläge ut? Sedan är det dags att börja fundera på hur du kan förflytta dig från nuläget närmare målet. Och det är här som träning och hälsa kommer in i bilden. Jag menar att träning och hälsa kan vara både mål och medel i den personliga utvecklingen. Så personlig utveckling hänger verkligen samman med hälsa och träning.

Träning och personlig utveckling

För att förflytta massa från A till B krävs energi. Det är ett erkänt faktum och det gäller även när vi ska förflytta oss själva mentalt. För att kunna utvecklas behöver vi modet, viljan och styrkan att förflytta oss från ett nuläge (A) till ett önskat tillstånd (B). Alltså, personlig utveckling kräver energi.

Problemet är att ofta när vi känner behov att förändra våra liv är vi också i en situation där vi upplever brist på energi. Det blir ännu svårare att förändra när vi egentligen behöver det som mest. Då är fysisk träning ett effektivt sätt att få mer energi. Fysisk aktivitet ger nämligen energi! När vi tränar blir vi starkare, modigare och uthålligare. Precis vad vi behöver för att kunna förflytta oss från A till B.

Så även om målet med din personliga utveckling är att hitta ett mer meningsfullt jobb, bli en mer kärleksfull partner eller tjäna din första miljon kan fysisk träning hjälpa dig att nå dina personliga mål. Det kan vara lättare att komma igång och träna, må det vara promenader eller att gå till gymmet, än att göra de mentala förändringar som skulle krävas för att byta jobb. Men när du får mer energi och självförtroende av den fysiska träningen blir det också lättare att ta fatt i de stora utmaningarna.

Dessutom fungerar hjärnan bättre när vi tränar, vilket gör det lättare att bearbeta information och fatta kloka beslut. Något som är nog så viktigt när vi vill förändra och utveckla oss själva. Träning hjälper också till att minska stress, vilket också kan vara ett viktigt personligt mål.

Träning ÄR personlig utveckling…

Träningen i sig kan också vara personlig utveckling. Du vill kanske utvecklas och bli en person som har bättre kondition, är starkare, uthålligare eller smalare. Då kan träningen i sig vara din personliga utveckling. Det kan dessutom leda till att du gör fler större spännande förändringar vartefter du utvecklas som person.

Träningen är både mål och medel för min personliga utveckling

För mig är träningen både mål och medel. Att träna och vara vältränad är ett mål i sig. Det finns med i min “affärsplan” för mitt liv, både på kort och lång sikt. När jag tränar blir jag gladare, piggare och får bättre självförtroende. Att känna hur vi “samarbetar”, min kropp och jag, ger en oerhörd tillfredsställelse. Träningen håller också min ångest och sömnsvårigheter borta.

Men träningen har också varit och är ett viktigt medel för att skapa andra förändringar i livet. Den ger mig energi och mod att fortsätta utveckla mig själv: att söka nya utmaningar i arbetslivet, att finna lycka och balans i vardagen och att kunna fokusera när jag behöver analysera en situation för att kunna fatta viktiga beslut.

Fysisk träning tränar oss också i att sätt upp mål och göra planer för att nå dem, att utmana oss själva och testa våra gränser, att hantera motgångar och hinder samt att lära oss när det är dags att gasa respektive bromsa. Allt detta är viktiga mentala färdigheter som jag har nytta av på många områden i livet. Så för mig hänger verkligen personlig träning ihop med hälsa och träning.

Personlig utveckling och yoga

Att träning och personlig utveckling hänger nära samman är ingen ny tanke. För flera tusen år sedan kom yogis i Indien på att för att kunna meditera och nå ett högre upplyst medvetande behövde de en smidig och stark kropp som tillät att de satt stilla i meditationsställning i många timmar utan att smärtan skulle bli olidlig. Försök själv att sitta på golvet med benen korslagda i easy pose en stund och se hur länge det dröjer innan du måste röra på dig…

Därför uppfann de hatha yoga, den fysiska yogan med asanas, kroppsställningar som stärker kroppen, gör den smidig och rensar ut gifter. För att kunna utveckla sina sinnen och medvetande genom meditation och andra mentala övningar tränade de sina kroppar. Den fysiska träningen, asanas, var en förutsättning för den personliga utvecklingen. Detta beskrivs utförligt i Patanjalis Yoga sutra, en mer än tusenårig indisk skrift om personlig utveckling.

Stark kvinna som gör plankan- träning och personlig utveckling
Asana betyder ställning som är bekväm och stabil. Yogapositionerna är bara en liten del av yogan – en hel livsfilosofi för personlig utveckling. Bild: Pixabay

Äta för balans och handlingskraft

Så måste jag väl slutligen också säga något om kosten och hur den faktiskt kan hjälpa och stjälpa vår personliga utvecklingsresa. Vi är komplexa system där kroppen och hjärnan samarbetar i ofattbart komplicerade biokemiska processer. Biokemin får oss att agera, reagera, tänka och känna på olika sätt. Eftersom allt handlar om kemiska processer i hjärnan och resten av kroppen påverkas dessa också av vad vi stoppar i oss. Vissa födoämnen påverkar våra system positivt, andra negativt.

Så även om Feelpinkbyanna handlar om personlig utveckling, eller just därför, kommer ni även fortsättningsvis få läsa en hel del om träning, kost och hälsa här.

Här har jag skrivit om hur du kan komma igång med träningen (igen).

Här har jag skrivit mer om fler effektiva verktyg du kan använda för att förändra ditt liv.

Och här har jag skrivit om kost och en antiinflammatorisk livsstil som kan göra dig piggare och friskare, vilket i alla fall jag tycker är väldigt bra för den personlig utvecklingen.

Utvald bild: Pixabay

Dela gärna: